Valpreventie

Waarom valpreventie? Dat zullen we even uitleggen. Met het ouder worden stijgt de kans op vallen. Ongeveer een op de drie 65-plussers valt jaarlijks minstens één keer. Dat kan nare gevolgen hebben die veel invloed kunnen hebben op het dagelijks leven.

Afspraak maken 0411 67 48 11

Oorzaken

Vallen kan verschillende oorzaken hebben, zowel in de omgeving als de persoon zelf. Als u al wat ouder bent, heeft u misschien last van duizeligheid, slechter zien of verminderde spierkracht. Hierdoor kunt u minder stevig op uw benen komen te staan. Gevaren in de omgeving zijn bijvoorbeeld slechte verlichting, hoge drempels, losliggende vloerkleedjes of een te lage bank. Hoewel niet elke val voorkomen kan worden, is het zeker mogelijk om maatregelen te treffen die het risico van vallen sterk verkleinen.

Behandeling

De fysiotherapeut brengt, samen met u, uw valrisico in kaart. We maken duidelijk welke factoren bij u een rol spelen. Denk hierbij aan mobiliteit en evenwicht, duizeligheid, medicatiegebruik, woonomgeving en gedrag. Dit beoordelen we aan de hand van vragen en korte testjes. Vervolgens krijgt u advies over wat u zelf kunt doen om vallen te voorkomen en indien nodig gaan we individueel trainen met balans- en krachtoefeningen en looptraining. Omdat niet alle valpartijen voorkomen kunnen worden, worden tijdens de valtraining ook valtechnieken aangeleerd om zo veilig mogelijk te leren vallen.

Afspraak maken