Klachten > Volwassenen > Duizeligheid

Duizeligheid

Duizeligheid is de term die we gebruiken voor evenwichtsklachten. Duizeligheid geeft u een gevoel van draaierigheid, licht in het hoofd of bewegingsonzekerheid. Duizeligheid of evenwichtsklachten zijn sterk leeftijdsafhankelijk. Met name bij mensen ouder dan 65 jaar komen ze veel voor. Evenwichtsklachten kunnen veel onzekerheid geven en erg beperkend zijn in het dagelijks leven.

Vormen van duizeligheid

Er zijn verschillende vormen van duizeligheid waar wij je bij kunnen helpen:

BPPD (Positie-duizeligheid); Deze vorm geeft aanvallen van duizeligheid bij snelle of plotselinge bewegingen van het hoofd.

Duizeligheid gecombineerd met nekklachten (cervico-gene duizeligheid)

Aspecifieke duizeligheid; er kan geen specifieke oorzaak voor de duizeligheid gevonden worden. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geen duizeligheid kan bestaan.

Afspraak maken 0411 67 48 11
FAQ

Veelgestelde vragen

BPPD is een veelvoorkomende en kortdurende vorm van (draai)duizeligheid. BPPD is onschuldig en kan spontaan herstellen. In 20% van de gevallen binnen 1 maand en bij 50% binnen 3 maanden.

Onbehandelde BPPD is echter niet onschuldig. Mensen met BPPD hebben een verhoogd risico op vallen en ervaren behoorlijke beperkingen in het dagelijks leven.

Draaiduizeligheid komt op bij bewegingen en positieveranderingen van het hoofd, zoals voorover buigen, omhoog kijken, gaan liggen in bed of omdraaien in bed. Een aanval van draaiduizeligheid duurt gewoonlijk niet langer dan 1 minuut. Soms treedt er ook misselijkheid en braken op. De klacht ontstaat doordat er kleine steentjes loslaten van de trilhaartjes in het evenwichtsorgaan en op een plaats komen te liggen waar ze de evenwichtszenuw tegenstrijdige signalen geven.

BPPD kan bij FysioBoxtel goed behandeld worden met een specifieke manoeuvre, waarbij de steentjes naar een minder gevoelige locatie verplaatst worden.

De fysiotherapeut zal eerst enkele vragen stellen en vervolgens testen bij u uitvoeren om erachter te komen welke vorm van duizeligheid je hebt.

Bij de meestvoorkomende vorm zal de fysiotherapeut in overleg met jou direct de manoeuvre uitvoeren. Er zijn doorgaans 1 tot 3 behandelingen nodig om de klacht te laten verdwijnen.

Cervicogene duizeligheid ontstaat vanuit de nek. Cervicogene duizeligheid wordt veroorzaakt door de stand van de nek en het hoofd. De klachten kunnen ontstaan na een ongeval, bij artrose of spierspanning. Via zogeheten ‘spierspoelen’ in de nek gaat informatie naar het evenwichtsstelsel. Als verkeerde, onzuivere of nog niet bekende signalen uit de nek naar de hersenen worden gestuurd, dan ontstaat een gevoel van duizeligheid.

De behandeling door fysio- of manuele therapie voor deze duizeligheidsklachten gaat meestal gepaard met de behandeling van de nek. Omdat deze duizeligheidsklachten meestal te provoceren zijn vanuit de nek ligt hier vaak ook de oplossing. Ook bestaan er oefeningen die helpen bij het verminderen van duizeligheidsklachten en het verbeteren van het evenwicht. De therapeuten van FysioBoxtel kijken graag samen met jou naar de meest geschikte behandeling voor jou.

Het is mogelijk om zonder verwijzing direct een afspraak te maken bij de fysiotherapeut om jouw klacht te laten onderzoeken en een juist advies op maat te krijgen.