Klachten > Kinderen > Scoliose

Scoliose bij kinderen

Een scoliose in de rug is een afwijking in de wervelkolom waarbij er asymmetrie is en er een S-vormige bocht ontstaat.

Een functionele scoliose kan ontstaan door bijvoorbeeld een beenlengteverschil of wanneer iemand pijn heeft en er naar gaat bewegen. Dit is volledig corrigeerbaar. Een structurele scoliose ontstaat vaak zonder aanwijsbare oorzaak. Het kan ook het gevolg zijn van een neuromusculaire of collageenaandoening.

Symptomen van Scoliose

Sinds enkele jaren wordt er door de jeugdarts op scholen niet meer gescreend op afwijkingen aan de wervelkolom. Daarom wordt er gevraagd aan ouders en kinderen om goed op de vorm van de wervelkolom te letten. Vaak kan een scoliose worden herkent aan 1 hogere schouder, een schouderblad wat uitsteekt, hoogteverschil in het bekken of scheefstand van het hoofd. Het kan ook gepaard gaan met pijnklachten aan de wervelkolom.

Behandeling

Wanneer er sprake is van een ernstige scoliose kan er door middel van een röntgenfoto de Cobbse hoek worden berekend. Aan de hand van het aantal graden kan de arts advies geven voor verschillende behandelmethodes.

Conservatieve behandeling:
Wanneer de Cobbse hoek groter is dan 25° adviseert de arts een brace voor de wervelkolom. De kinderfysiotherapeut kan samen met uw kind een behandelplan opstellen. Dit zal vaak bestaan uit oefeningen en adviezen over de houding om de kromming tegen te gaan in het dagelijks leven.

Chirurgische behandeling:
Bij een sterk toenemende scoliose kan een orthopedische ingreep door de arts worden overwogen. Na de ingreep zal er moeten worden gerevalideerd met ondersteuning van een kinderfysiotherapeut.

Afspraak maken 0411 67 48 11