info@fysioboxtel.nl     Bel ons: 0411-67 48 11

Medical taping

 • Medical taping

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.

Spieren zijn niet alleen nodig voor beweging maar ze zijn ook bepalend voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven. Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren

De tape komt wat betreft elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Bij Medical taping wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in de diepere huidlaagjes waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.

Samenvattend kunnen de effecten van medical taping als volgt ingedeeld worden:

 1. Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
 2. Belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
 3. Pijndemping
 4. Ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
  1. Stimuleren van proprioceptie
  2. Correcties van de bewegingsrichting
  3. Vergroten van de stabiliteit
 5. Neuro-reflectoire beïnvloeding

In het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van de tape het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft.

De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde CureTape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen

Het toepassingsgebied is erg breed. Nabehandeling van blessures, verminderen van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden.

<- terug naar overzicht