info@fysioboxtel.nl     Bel ons: 0411-67 48 11

Lage rugpijn

Lage rugpijn

Pijn in de onderrug komt veel voor. Rugpijn kan ontstaan door stijfheid bij het opstaan, een pijnscheut bij het vangen van een bal of bij het tillen van uw dagelijkse boodschappen. Vaak betekent dit niet dat uw rug kapot of beschadigd is. Mensen met lage rugpijn hebben pijn of pijnscheuten in de onderrug. Dat gaat dan om het gebied tussen het stuitje en zo’n vijftien centimeter daarboven. Ook kan er sprake zijn van een slapend of tintelend gevoel. Sommige mensen hebben voortdurend pijn, anderen af en toe. Mensen met rugpijn hebben soms ook andere klachten. Ze slapen slechter, piekeren of zijn gespannen. Hoe u zich voelt, heeft invloed op de pijn én op het herstel. Zo kan spanning of stress de pijn verergeren en kan positief denken juist het herstel helpen.

Prognose

Hoewel lage rugpijn vervelend en hinderlijk kan zijn, is er bij negen van de tien mensen geen oorzaak te vinden en gaat de pijn vanzelf over. De klachten verdwijnen dan binnen enkele weken.

Rugklachten kunnen uw dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg zitten. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. Zo houdt u uw spieren en gewrichten sterk en soepel. Gaan liggen op de bank of in bed is niet nodig, integendeel: door veel te liggen kan de rugpijn erger worden. Door te bewegen maakt u uw rug sterker. Beweeg elke dag een beetje langer. De pijn verdwijnt dan geleidelijk. De prognose bij lage rugpijn is goed.

Het is goed om actief te blijven, in huis of op uw werk. Misschien dat u de eerste paar dagen uw werkzaamheden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen.

Feiten over rugpijn

Meer dan 90% van de mensen met rugpijn kan blijven werken

  • Tussen de 50-90% van de volwassenen heeft wel eens rugpijn
  • Jaarlijks heeft ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking last van de onderrug
  • Lage rugpijn verdwijnt bij 75% tot 90% van de mensen spontaan binnen 4 tot 6 weken. Bij maar 1 tot 2% van de gevallen komt de pijn door een aantoonbare afwijking zoals een botbreuk of reuma.

Onderzoek

Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een aanvullende opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van mensen met pijn- en/of bewegingsklachten en in het bijzonder klachten van de wervelkolom. U kunt zonder verwijsbrief een afspraak met de manueel therapeut maken.

De manueel therapeut bekijkt de samenhang tussen alle gewrichten, hij zoekt verbanden en kijkt verder dan alleen de rugpijn. Hij kijkt naar uw houding, hoe u beweegt en onderzoekt uw gewrichten en spieren. Hij beoordeelt zo welke behandeling voor u persoonlijk het beste is. Als het nodig is, werkt de manueel therapeut samen met een huisarts, medisch specialist of andere zorgverlener.

Behandeling

Bij de behandeling van lage rugpijn worden technieken toepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om uw houding en bewegingen te verbeteren. Bijvoorbeeld door mobilisatie of manipulatie en met oefeningen om uw houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te trainen. Daarnaast vertelt hij u hoe u goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft tips en adviezen over een goede houding. Ook krijgt u oefeningen mee die helpen voorkomen dat de klachten terugkomen.