Klachten > Volwassenen > Artrose

Artrose

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Het is een chronische ziekte en gaat niet meer over. Met artrose is het erg belangrijk om in beweging te blijven. Fysiotherapie kan u helpen om op een verantwoorde manier te (blijven) bewegen.

Wat is artrose?

Bij artrose gaat het kraakbeen in het gewricht in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. Pijn door artrose komt waarschijnlijk door andere veranderingen binnen en buiten het gewricht. Naast de kraakbeenschade ontstaan veranderingen in het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels. Ook is er vaak een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen maar dit hoeft niet. De meest voorkomende locaties zijn in het heupgewricht en kniegewricht.

Afspraak maken 0411 67 48 11
FAQ

Veelgestelde vragen

Pijn in/rondom een gewricht is voor de meeste mensen het belangrijkste symptoom. Deze zit er voornamelijk tijdens het opstarten of juist bij langdurige belasting. In latere fasen kan de pijn ook zelfs in rust aanwezig zijn of in de nacht. Ook is er vaak stijfheid, voornamelijk startstijfheid, welke ontstaat bij het opstarten van belasting. Daarnaast wordt er vaak kraken van het gewricht ervaren, komen er verdikkingen rondom het gewricht, met zelfs zwelling en roodheid. De locatie van de pijn is afhankelijk van waar de artrose zich bevindt. Heup artrose is herkenbaar door pijn in de lies en/ of pijn aan de voor-/buitenzijde van uw heup. Het kan ook uitstralen naar uw bovenbeen of knie. Bij knie artrose zit de pijn meestal rondom het kniegewricht.

U komt bij de fysiotherapeut wanneer u veel last van de artrose heeft of als u hiervoor geopereerd wordt of bent. Er zijn verschillende soorten behandelingen. De therapeut kiest samen met u voor een behandeling of combinatie van de verschillende behandelingen. Deze behandelingen bestaan uit het volgende:

Voorlichting en advies: u krijgt informatie over (omgaan met) artrose.

Oefentherapie: dit kan onder andere gericht zijn op het verminderen van de pijn en stijfheid. Of het  verbeteren van de stabiliteit (de mate waarin je in staat bent in evenwicht te blijven en niet om te vallen/ wegzakken) en/of de kracht van de spieren rondom het gewricht met artrose.

U kunt altijd bij ons terecht zonder verwijzing, via directe toegankelijkheid. Dan kan het onderzoek en de behandeling voor eigen rekening zijn of vergoed worden vanuit uw aanvullende verzekering. Ook is het mogelijk door de huisarts verwezen te worden in verband met beginnende artrose. U krijgt dan een verwijzing mee die de mogelijkheid biedt behandeld te worden via de basisverzekering. Als er sprake is van een operatie dan kunt u van de zorgverzekeraar een chronische indicatie krijgen voor fysiotherapie. Hiervoor is altijd een verwijzing van een arts nodig. Wanneer u vragen heeft over vergoeding mag u altijd contact opnemen met onze praktijkmedewerkers.