Klachten > Kinderen > Chronische pijn

Chronische oftewel langdurige pijn

We spreken van chronische pijn als pijn langer dan 3 maanden bestaat. Bij 25% van de kinderen en jongeren in Nederland is er sprake van chronische pijn. Pijn heeft vaak een negatieve invloed op schoolbezoek, sociale activiteiten, sportbeoefening en slapen. Vaak zie je dat het kind en de ouder(s) een historie hebben wat betreft bezoeken aan verschillende hulpverleners, waarbij allen zonder resultaat. Pijn geeft vaak ook stress en een dagelijkse worsteling hoe er mee om te gaan.

Hoe wordt chronische pijn behandeld?

Vaak worden kinderen met functionele klachten door een multidisciplinair team gezien. Wanneer de zorg verder gaat vanuit de woonomgeving van het kind kun je terecht komen in de fysiotherapie praktijk. Het is goed om te achterhalen welke factoren de vermoeidheid of pijn in stand houden. Het kan zijn dat als gevolg van pijn of vermoeidheid de spierkracht, mobiliteit en het uithoudingsvermogen is afgenomen. Hier kan samen met de kinderfysiotherapeut aan gewerkt worden. Daarnaast is het belangrijk om een behandelplan samen op te stellen en gefaseerd te werken aan doelen. De betrokkenheid van de omgeving van het kind zijn in het behandelplan ook erg belangrijk.

Diagnose chronische pijn

Om de diagnose CVS of chronische pijn te krijgen moet allereerst uitgebreid medisch onderzoek worden ondergaan door een kinderarts of andere medisch specialist. Bij functionele klachten is er vaak geen medische oorzaak te vinden, maar wel degelijk een verklaring voor de klachten. Vaak denken de kinderen, jongeren en ouders dat de klachten “tussen de oren zit”. Dit is een negatieve benaming. Het is van belang om de klachten te erkennen en serieus te nemen. Er is sprake van een ontregeling van de lichaamsfuncties. Er kan bijvoorbeeld een disbalans zijn tussen draagkracht en draaglast/ belasting en belastbaarheid.

Afspraak maken 0411 67 48 11