Benigne Paroxysmale Positieduizeligheid (BPPD)
Ongeveer 1 op de 20 mensen heeft last van een vorm van duizeligheid; 1 op de 5 heeft BPPD. Dit is een veelvoorkomende en kortdurende vorm van (draai)duizeligheid. BPPD is onschuldig en kan spontaan herstellen. In 20% van de gevallen binnen 1 maand en bij 50% binnen 3 maanden.
Onbehandelde BPPD is echter niet onschuldig. Mensen met BPPD hebben een verhoogd risico op vallen en ervaren behoorlijke beperkingen in het dagelijks leven.
Draaiduizeligheid komt op bij bewegingen en positieveranderingen van het hoofd, zoals voorover buigen, omhoog kijken, gaan liggen in bed of omdraaien in bed. Een aanval van draaiduizeligheid duurt gewoonlijk niet langer dan 1 minuut. Soms treedt er ook misselijkheid en braken op.
De klacht ontstaat doordat er kleine steentjes loslaten van de trilhaartjes in het evenwichtsorgaan en op een plaats komen te liggen waar ze de evenwichtszenuw tegenstrijdige signalen geven.
Vormen en behandeling
Er zijn 3 vormen van BPPD. De meest voorkomende (85-95%) vorm kan door ons goed behandeld worden met een manoeuvre, waarbij de steentjes naar een minder gevoelige locatie verplaatst worden. Voor de overige 2 vormen verwijzen wij u naar een expertisecentrum.
Uw fysiotherapeut zal eerst enkele vragen stellen en vervolgens testen bij u uitvoeren om er achter te komen of het BPPD is en zo ja welke vorm.
Bij de meestvoorkomende vorm zal de fysiotherapeut in overleg met u direct de manoeuvre uitvoeren. Er zijn doorgaans 1 tot 3 behandelingen nodig om de klacht te laten verdwijnen.
Aanmelding
u kunt zonder verwijzing direct terecht bij de fysiotherapeut om uw klacht te laten onderzoeken en een juist advies op maat te krijgen.