info@fysioboxtel.nl     Bel ons: 0411-67 48 11

Q-Koorts

Q-koorts

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan, een zogeheten zoönose. In Nederland kunnen besmette melkgeiten en melkschapen de infectie overbrengen op mensen. Het is niet van mens op mens overdraagbaar. Er is tussen 2007 en 2011 een Q-koortsepidemie in Nederland geweest.

De meeste mensen krijgen Q-koorts door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. Dit kan gebeuren tijdens de periode (februari tot en met mei) dat geiten en schapen lammeren. Als deze dieren besmet raken met Q-koorts kan de bacterie vrijkomen tijdens de geboorte van de lammetjes.

Symptomen

Q-koorts is niet altijd te herkennen. Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts krijgt geen klachten. Als mensen klachten hebben van Q-koorts heet dat acute Q-koorts. De klachten lijken vaak op griep. Soms verloopt acute Q-koorts ernstiger. Dan begint de ziekte in korte tijd met heftige hoofdpijn, hoge koorts en een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. De bacterie kan een leverontsteking veroorzaken. Deze klachten kunnen echter ook bij andere ziektebeelden voorkomen.

Ongeveer 20% van de mensen die acute Q-koorts hebben gehad houden langere tijd klachten. Ze zijn langdurig vermoeid en hebben vaak andere klachten, ook wel (Q-koorts-)vermoeidheidssyndroom genoemd.Soms kan Q-koorts tot een chronische infectie leiden. Dan is er vaak een ontsteking aan een bloedvat of de hartkleppen. Chronische Q-koorts komt meestal voor bij mensen met een vaataandoening, bij hartklepproblemen en personen met een afweerstoornis.

Diagnose

Door middel van bloedonderzoek, een serologisch onderzoek, kan er gekeken worden of het lichaam antistoffen heeft aangemaakt tegen de infectie.

Behandeling

Medicatie kan er voor zorgen dat de kans op complicaties vermindert en mogelijk de ziekteduur verkort. Daarnaast is het gevolg van Q-koorts vaak chronische vermoeidheid. Wanneer u last heeft van chronische vermoeidheid kan de fysiotherapeut u hier bij begeleiden. Deze stelt samen met u een behandelplan op om realistische doelen te beschrijven zodat u uw dagelijks leven kan oppakken. Hierbij wordt er gekeken naar het gedoseerd opbouwen en het vinden van balans tussen inspanning en rust. De behandeling zal bestaan aan het opbouwen van de kracht en conditie welke nodig is om zwaardere activiteiten uit het dagelijks leven uit te voeren.

Verwijzing

De zorgverzekeraar erkent Q-koorts niet als chronische indicatie voor fysiotherapie, daarom kunt u via de directe toegankelijkheid een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Binnen de gemeente Boxtel kan er mogelijk een vergoeding zijn om een beweegprogramma bij FysioBoxtel te volgen. Indien u hierover vragen heeft kunt u contact opnemen met één van onze collega’s.