info@fysioboxtel.nl     Bel ons: 0411-67 48 11

Arm, Nek, Schouder klachten

Klachten aan arm, nek en/of schouder (KANS)

KANS is een verzamelnaam voor de bovenstaande pijnklachten. Deze pijnklachten en/ of andere symptomen in de arm, nek en/ of schouder kunnen zich op verscheidene momenten uiten. Ze kunnen worden be├»nvloed door lichamelijke activiteiten, zoals bijvoorbeeld arbeid, huishoudelijk werk of juist tijdens bepaalde hobby’s. De uiting van deze klachten zijn zeer gevarieerd en daarmee de behandelmogelijkheden ook.

Vaak zien we dat een verstoring van de balans tussen belasting en belastbaarheid ten grondslag ligt. Zoals bijvoorbeeld veel herhaalde bewegingen maken of juist lang in bepaalde houdingen blijven zitten.

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom is pijn, deze kan zich uiten als hoofdpijn, nekpijn en/of pijn rondom de pols, onderarm, elleboog, bovenarm of schouder. Er kan een verhoogde spierspanning zijn en eventueel stijfheid in het gewricht. Daarnaast kunnen tintelingen in de arm of een dof gevoel worden ervaren. Met soms zelf uitval (bv. iets plotseling uit je handen laten vallen) of krachtverlies.

Diagnose

Aan de hand van het onderzoek, door de fysiotherapeut, wordt gekeken welke diagnose er kan worden gesteld. KANS is een verzamelnaam voor de klachten maar zegt nog niks over de oorzaak en de beïnvloedende factoren. Er wordt vaak onderscheid gemaakt in acute en chronische pijnklachten. Chronische pijnklachten zijn klachten welke langer dan 3 maanden aanwezig zijn en duren vaak ook langer om te verhelpen. Bij acute klachten wordt er gekeken welke factoren voor deze klachten hebben gezorgd.

Behandeling

De fysiotherapeut zal naar aanleiding van het onderzoek met u doorspreken welke factoren van invloed zijn. Indien de fysiotherapeut behandeling nodig acht zal samen met u een behandelplan worden opgesteld waarin wordt besproken wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen en welke invloed u er zelf op kan hebben. Er wordt gekeken naar de balans tussen de belasting en belastbaarheid. Dit is van verschillende factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld: uw leeftijd, uw kracht, de mentale gesteldheid, de algehele gezondheid. De fysiotherapeut kan u hier inzicht ingeven om de balans te herstellen. Er wordt ook gekeken naar de wijze waarop iemand omgaat met de klachten omdat dit ook een rol speelt in het herstel.

Aanmelding

u kunt zonder verwijzing direct terecht bij de fysiotherapeut om uw klacht te laten onderzoeken en een juist advies op maat te krijgen.